×

Swimathon Targoviste. Sau o lectie despre a privi plusurile

Intr-o zi de 1 iulie istorica meteorologic – cea mai calduroasa zi in Romania ultimilor zeci de ani – intr-o comunitate din sudul tarii s-a scris un alt tip de istorie. La Targoviste a avut loc primul Swimathon, un eveniment de atragere de fonduri in jurul bucuriei de a inota. Un prilej de a ajuta comunitatea deghizat intr-o competitie de inot la care toata lumea e castigatoare.

Inaugurarea in luna anului trecut a Complexului Turistic de Natatie Targoviste a impulsionat-o pe Adriana Ion, membru fondator si director executiv – dar si inotator la eveniment – sa organizeze anul acesta prima editie Swimathon la ei in comunitate.

 

Vazuse in ultimii ani expansiunea acestui tip de eveniment in tara si voia sa il replice si in Targoviste, iar bazinul olimpic dat in folosinta anul trecut in august, dar care deja reprezinta baza de natatie cea mai apreciata din tara a fost prima caramida in organizarea acestui eveniment. Un alt pilon important a fost sprijinul pe care autoritatile locale l-au dat acestui eveniment.

Fundatia Comunitara Dambovita s-a constituit acum aproape doi ani cand o mana de oameni din aceia din aluatul bun au decis ca vor sa faca mai mult si mai bine pentru comunitatea lor. Aflasera de posibilitatea asta pe internet, printr-un anunt dat de Asociatia pentru Relatii Comunitare si-au simtit ca au nevoie sa urce in acest tren. Asa ca au scris aplicatia, au pus in ea entuziasmul necesar si au prins acest tren.
In acest rastimp, fundatia a derulat cateva proiecte, un fond de sanatate, doua programe de burse insumand patruzeci si doi de beneficiari – o editie YouthBank in care au fost acordate trei granturi unor proiecte propuse de liceeni si o prima editie a unui cerc de donatori, unde au fost finatate doua proiecte.

Ziua cea mare a fost sambata, 1 iulie, cand inotatorii si sustinatorii lor, dar si reprezentanti ai autoritatilor locale s-au adunat si au conturat prima editie Swimathon Targoviste.

In competitie s-au inscris sase proiecte din comunitate care au mobilizat oamenii din jur asa cum au stiut, unii mai mult, altii mai putin, pentru a strange fonduri care sa duca la implementarea lor.

O centura verde pentru Targoviste e un proiect ecologic pornit de la dorinta de a avea in oras o retea de arbori si arbusti care ar contruibui la reducerea poluarii chimice datorate noxelor din traficul auto.

Copacul vietii  e un proiect social care si-a propus sa asigure rechizite si produse de igiena personala pentru copiii aflati in cadrul Complexului de Servicii Sociale Casa Soarelui Targoviste.

Aquagym & Natatie adaptata e un proiect in derulare in Targoviste, isi propune reabilitarea functionala si psihologica a unui grup de persoane cu dizabilitati, printr-un program regulat de sport in apa.

Sustinem voluntariatul in Dambovita e un proiect de sustinere a voluntariatului pornit de la nevoia realizarii unei platforme de voluntariat care sa-i aduca impreuna pe cei care vor sa voluntarieze si  pe cei care au nevoie de voluntari, companii si organizatii din zona.

Un viitor mai bun e un alt proiect social care isi propune sa ofere sprijin pentru cincizeci de copii din localitatea Picior de Munte, provenind din familii cu conditii materiale precare, care invata la scoala din localitate si au nevoie sa fie sustinuti prin organizarea unor activitati de invatare experientiala, cu scopul de a preveni abandonul scolar.

Eco-Scoala Candestio scoala mai prietenoasa pentru elevi fericiti e proiectul care a si avut la eveniment cea mai puternica galerie, un proiect care isi propune amenajarea salilor de clasa de la scoala din localitate si dotarea lor cu mobilier ergonomic, spatii de relaxare si tabletele necesare pentru a utiliza diverse aplicatii scolare.

6 proiecte, 30 de inotatori, 20 de voluntari, in mare parte beneficiari ai programelor de burse acordate de Fundatia Comunitara Dambovita, 270 de lungimi de bazin si 10.346 de lei stransi inclusiv in ziua evenimentului. Acestea sunt cifrele primei editii, de care organizatorii sunt multumiti. Irina Constantinescu, membru fondator al Fundatiei Comunitare si initiator al proiectului Eco-Scoala Candesti, unde este director, spune ca la ei in comunitate lucrurile se misca mai greu, ca inca e multa munca in ce priveste cultivarea acestei culturi a increderii si a donarii si spera ca in timp evenimentul va creste ca amploare.

Candestenii

La finalul evenimentului au fost premiate toate echipele de inotatori, iar unii dintre ei au primit premii speciale. Candestenii au inotat cele mai multe lungimi de bazin, iar Mirabela Alexandru, care a inotat pentru proiectul Copacul vietii, a fost inotatoarea de cursa lunga, premiata pentru cele mai multe lungimi de bazin. La doar 7 ani Maria, care face cursuri de inot, a sarit si ea in bazinul olimpic pentru sustinerea copiilor cu posibilitati materiale reduse care vin la scoala in Picior de Munte, unde si ea e eleva.  Spune ca a fost “un pic greu, un pic usor”, dar ca ar mai veni si altadata. Sustinatoarele Candestenilor, eleve de clasa a saptea, venite impreuna cu doamna primar Georgeta Popa, care e mereu alaturi de proiectele care fac bine in comuna, au fost si ele premiate la categoria cei mai vocali si pregatiti suporteri. Le-a placut evenimentul, pe care l-au gasit distractiv si cred ca la editiile urmatoare n-ar fi nevoie decat de… concurenta, de mai multi sustinatori.

Unul dintre cei mai activi oameni pe care i-am vazut sambata e Felix Stanescu, profesor si antrenor de inot al catorva dintre cei care au inotat. Inca dinainte de inceperea evenimentului ii incuraja de langa bazin pe copiii veniti sa faca valuri. El spera ca evenimentul sa atraga in urmatorii ani cat mai multi adepti ai acestei discipline, care sa vina sa inoate, sa promoveze voluntariatul si sa faca un bine pentru comunitate. Spune ca dincolo de a se distra, simte ca toti acesti copii de 11-12 ani incep deja sa se responsabilizeze, vad ca alaturi de ei traiesc copii care au lipsuri si nevoi si ca ei ii pot ajuta. Vrea sa fie unul dintre cei care participa la acest bine necuantificabil.

De fapt, exact acest tip de bine a fost sadit odata cu acest eveniment. Unul care nu poate fi pus in cifre, dar la care se lucreaza intens. Fundatia Comunitara Dambovita vrea sa construiasca tot mai multe punti intre cei care pot schimba in bine aceasta zona. Adriana Ion, care spune ca secretul ei e ca nu se lasa cotropita de mentalitatea “aia nu e bine, aia nu o sa functioneze” e hotarata sa duca evenimentul mai departe, dupa aceasta prima editie care parea o utopie in peisajul targovistean. A invatat lectiile si data viitoare va creiona mai bine partea organizatorica – mai mult timp pentru inscrierea cauzelor, un accent mai puternic pe partea de fundraising si, in alta nota, papuci pentru fiecare dintre voluntari. Lectii mari si lectii mici. Ar fi vrut sa fie mai multi sustinatori in tribune, daca e ceva ce a descurajat-o e doar asta, ca prea putini sunt aceia care au venit sa isi sustina prietenii. Dar stie ca pas mic cu pas, dupa implementarea proiectelor care au strans fondurile necesare, dupa ce localnicii vor vedea cu ochii lor rezultate, se va schimba si asta. Insista sa priveasca plusurile si sa nu faca nicio comparatie si e bine ca e asa. Asa ca va continua sa creada si sa faca.
Targoviste a fost reședință domnească și capitală între 1396 și 1714, orașul a deținut mai bine de trei secole statutul de cel mai important centru economic, politico-militar și cultural-artistic al Țării Românești. Acum acolo se intampla prea putine lucruri, dar ii vezi asteptand incolonati la masa de donatii pe tinerii de liceu veniti la aceasta prima editie Swimathon, pregatind mica lor donatie si stii ca, dincolo de cifre, pe termen lung, orice efort va fi meritat.

Autor: Veronica Soare

X