Mai mult ca niciodată, 2020 nu a făcut decât să ne confirme că în mijlocul schimbărilor și incertitudinilor pe care le traversăm, există ceva care nu se schimbă: rostul și misiunea Fundațiilor Comunitare. Fundațiile continuă să unească oamenii, să coaguleze energiile locale, să conecteze resurse și cauze pentru ca noi toți să fim parte din comunități reziliente, solidare, creative și cu inițiativă.
Hărțile de retrospectivă de mai jos redau măsura și felul în care Fundațiile au devenit și mai relevante în peisajul unui an care ne-a încercat colectiv.
Prima hartă – CAMPANII DE SUPORT ÎN CONTEXT COVID, și cea care, de altfel, a ținut garda cel mai sus întregul an, este o hartă a solidarității, a incluziunii și a implicării pe care Fundațiile Comunitare au desenat-o împreună anul trecut, în contextul pandemiei, în colaborare cu sectorul privat, instituții publice, donatori individuali, colegi din alte ONG-uri și echipe inimoase de voluntari. Prin cele 25 de campanii lansate încă de la declanșarea stării de urgență, Fundațiile au dovedit că sunt pregătite pentru neprevăzut, reușind să mobilizeze resurse pentru protejarea comunităților și să scoată la iveală latura generoasă și solidară a României.
Probabil că mai mult ca niciodată, rolul pe care îl joacă astăzi comunitatea în educație va influența rolul pe care educația îl va juca, de acum înainte, în comunitate, astfel că, cea de-a doua hartă – FONDURI DE BURSE ȘI PROGRAME DE EDUCAȚIE, are rolul de a cartografia cele mai importante contribuții aduse de Fundațiile Comunitare în contextul educațional în 2020. Câteva dintre cele mai semnificative pin-uri pe hartă au fost: Fondul Științescu, program de tradiție de promovare a educației prin știință și joc care și-a adaptat din mers cursul, fondurile de burse care au oferit suport tinerilor talentați sau intervențiile de suport pentru digitalizare în context pandemic.
Cu atenție sporită și respectând toate măsurile de precauție necesare, anul trecut, oameni bravi și cutezători au alergat, au înotat, au pedalat, au sărit peste obstacole, iar când nu au mai putut, au tras aer adânc în pieptul comunității și au mai putut încă puțin. Cea de-a treia hartă – EVENIMENTE SPORTIVE FILANTROPICE, omagiază activitățile sportive, poate cel mai dificil de transpus în plan digital dintre toate mișcările fundațiilor. Cu toate acestea, fundațiile au reimaginat împreună cu comunitățile pe care le deservesc limitele și hotarele prezentului, apelând la creativitate pentru reorganizarea evenimentelor sportive.
Busola pe care Fundațiile Comunitare o iau în considerare atunci când inițiază programe indică de fiecare dată nevoile și prioritățile de dezvoltare locală. Rostul FONDURILOR NUMITE ȘI TEMATICE, cărora le este dedicată cea de-a patra hartă, este de a cartografia aceste nevoi, de a coagula resurse și de a crea platforme de creștere pentru întreaga comunitate, în care oamenii sunt motorul schimbării. În 2020, prin aceste fonduri, s-au făcut investiții în soluții de educație, mediu și sănătate, și, totodată, au fost stimulate voluntariatul, spiritul antreprenorial și inițiativa în plan local.
Prin PROGRAMELE DE REVITALIZARE ȘI CAPACITARE ÎN COMUNITATE care sunt cartografiate în cea de-a cincea hartă, Fundațiile Comunitare aduc laolaltă grupuri de inițiativă, organizații, companii, autorități, instituții și oameni pasionați. În 2020, împreună au revitalizat parcuri, fațade ale unor clădiri sau spații recreative, au dezvoltat platforme de informare pe tema reciclării, a colectării selective și a educației rutiere, au revalorificat patrimoniul cultural, au oferit suport și resurse oamenilor cu potențial de leadership în comunitate.
Deși vorbim de retrospectivă, nu este deloc întâmplător că această ultimă hartă este mai degrabă o hartă de perspectivă: o hartă a viitorului. PROGRAMELE DE SUSTENABILITATE și fondul de rezervă reprezintă următorul pas pe care Fundațiile Comunitare îl fac ca maturitate în evoluția lor și, deci, în evoluția comunităților pe care le deservesc. Această hartă este un simbol al încrederii pe care donatorii o manifestă pe termen lung în misiunea fundațiilor ca modele de leadership și filantropie creativă.
Iată, deci, că anul ce tocmai s-a încheiat a oferit ocazia fundațiilor, voluntarilor cu inimă mare, partenerilor și sponsorilor, vecinilor, cunoscuților, comunităților de pretutindeni să facă față cu curaj și determinare unor provocări altfel nedorite.
Îmbrățișăm cu bucurie inițiativele ce au răzbit în 2020 și le salutăm cu entuziasm pe cele ce vor veni în noul an.