Peste 6 milioane de oameni au fugit din Ucraina de la începutul conflictului, lăsând în urmă locuri de muncă, bunuri și persoane dragi, și având în față un viitor incert. Pentru a răspunde crizei umanitare generată de conflictul din Ucraina, FFCR și rețeaua Fundațiilor Comunitare au inițiat demersuri pentru a acoperi nevoile urgente identificate. Pe termen scurt și mediu, rețeaua Fundațiilor Comunitare intenționează să adreseze aspecte de integrare pe următoarele arii principale:
- COMUNICARE: promovarea coeziunii, participarea activă în comunitate (educație, piața muncii) și diseminarea mesajelor de suport și sensibilizare prin colaborare cu instituții media și jurnaliști.
- EDUCAȚIE: integrarea copiilor în programe și activități educaționale, sprijin pentru copii și adulți în învățarea limbii române sau engleze.
- COEZIUNE SOCIALĂ: aducerea împreună a comunităților gazdă și a refugiaților prin programe și activități inițiate de organizații locale.
Foto: Asociația Grund/Fundația Comunitară Oradea
Cu expertiză internațională în intervenții de suport umanitar în cazul unor crize precum inundații, cutremure sau conflicte, Oxfam International și partenerii din cadrul Disasters Emergency Committee, susțin eforturile rețelei Fundațiilor Comunitare din România în vederea integrării pașnice și deschise a refugiaților din Ucraina de către comunități locale reziliente și diverse. Programul cuprinde activități de suport și integrare pe cele 3 arii principale, se va desfășura până în luna august 2022 și are un buget total de 800,000 Euro.
Pentru susținerea mișcării de ajutare și integrare a refugiaților în România, Polonia și Republica Moldova, partenerii de la DEC au reușit să mobilizeze o sumă impresionantă din donații și să stabilească un nou record înscris în Guiness World Records pentru cea mai mare sumă strânsă într-o campanie: 61.997.547 lire sterline donate online în perioada 3-10 martie 2022.
În România, programul este implementat cu ajutorul celor 12 fundații comunitare care au depus proiecte eligibile, în ordine alfabetică:
- Fundația Comunitară Bacău, prin Bronx People, Fundația de Sprijin Comunitar și SOS Satele Copiilor vor desfășura cursuri de bucătărie, de limbi străine, evenimente sportive, ateliere de socializare și integrare, ateliere de teatru, consiliere juridică și psihologică
- Fundația Comunitară Brașov, cu ajutorul Migrant Integration și SCUT, propun înființarea unui grup de suport și integrare prin ateliere creative și activități recreative.
- Fundația Comunitară București colaborează cu Asociația Moașelor Independente, Carusel, Plan B și Zi de Bine pentru diverse ateliere educaționale, cât și mese calde pentru refugiați.
- Fundația Comunitară Cluj implementează prin Asociația Cluj24 și PEDITEL evenimente de integrare în comunitate, workshopuri și campanii de awareness
- Fundația Comunitară Galați prin cei 4 grantees Clever Kids, Asociația Femeilor Profesioniste, Inimă de Copil și Bunul Samaritean organizează cursuri de limbă română și engleză și diverse activități recreative
- Fundația Comunitară Mureș dă mâna cu Suryam și organizează cursuri de limba română și engleză, excursii, expoziții de pictură
- Fundația Comunitară Oradea implementează împreună cu Șinca, Grund Community și People to People ateliere de cusut, cursuri de dezvoltare personală și grupuri de susținere și consiliere
- Fundația Comunitară Prahova împreună cu AiCarte, Concordia, Aurora Băicoi Sport Club și Provita Sf. Brâncoveanu desfășoară cursuri de limbă și diverse ateliere
- Fundația Comunitară Sibiu cu partenerii lor Didactica și Sus Inima fac ateliere, cursuri recreative
- Fundația Comunitară Timișoara cu FITT, LOGS și Intersecta oferă sprijin sub formă de ateliere, cursuri de limbă
- Fundația Comunitară Țara Făgărașului împreună cu Jugendzentrum Seligstadat, Regen, Asociația Părinților RN și Partida Romilor au expoziții și cursuri pe diverse teme
- Fundația Comunitară Vâlcea cu Rebenciuc oferă tururi ghidate și cursuri
În plus, toate fundațiile oferă și burse de ajutor pentru copiii ucraineni (cash sau sub formă de vouchere) și desfășoară campanii de awareness și informare (prin burse de jurnalism, storytelling, broșuri, campanii radio etc).
–––––––––––––-
Federația Fundațiile Comunitare din România a fost fondată în 2012 și are rolul de a reprezenta la nivel naţional interesele fundaţiilor comunitare din România care contribuie la construirea unor comunități conștiente, generoase, incluzive și durabile. Federația susține 18 fundații comunitare însumând peste 7000 de proiecte și 51 de milioane de lei în investiții comunitare. În prezent, Fundațiile Comunitare derulează programe în 29 din cele 41 de județe din România și rețeaua este în continuă creștere.
Oxfam este o mișcare globală a milioane de oameni care împărtășesc convingerea că, într-o lume bogată în resurse, sărăcia nu este inevitabilă. În doar 15 ani, sărăcia extremă s-a redus la jumătate.
Disasters Emergency Committee (DEC) reunește 15 organizații caritabile de ajutor din Marea Britanie pentru a strânge fonduri rapid și eficient în momente de criză în străinătate și parte a unei alianțe globale de coaliții umanitare similare numită Alianța pentru Apeluri de Urgență (EAA).