×

Membrii Federației Fundațiile Comunitare din România se specializează în consiliere filantropică

Unul dintre principalele roluri ale unei fundații comunitare este să ofere consiliere filantropică acelora ce își doresc să investească resurse în comunitate, dar nu au identificat încă ariile de interes sau opțiunile optime de implicare.

În acest sens, în perioada 20-21 aprilie, reprezentanți ai fiecărei fundații comunitare din România au participat la un training pe tema Consiliere filantropică, desfășurat în Cluj-Napoca. Trainerii au fost Alina Porumb (Asociația pentru Relații Comunitare) și Derry Nugent (Community Foundation serving Tyne & Wear and Northumberland – UK).

În funcție de experiența personală în lucrul cu donatorii, participanții au avut ocazia să se înscrie la una dintre cele două grupe de lucru. În cadrul trainingului, au fost abordate teme precum:

Înțelegerea filantropiei strategice și diferențele între filantropie și caritate;
Aflarea motivației donatorilor și consilierea în construirea propriei teorii de schimbare a comunității;
Studii de caz din fundațiile comunitare din România și UK;
Exerciții practice.
Pe parcursul celor două zile de training, cei 24 participanți au avut ocazia să lucreze în echipe și să aprofundeze și însușească procesul de consiliere filantropică de la dezvoltarea unui fond al familiei până la dezvoltarea unei strategii de susținerea comunității în parteneriat cu companii. Participanți s-au implicat în jocuri de rol, au lucrat pe cazuri concrete, și au împărtășit, analizat experiențele din cadrul fiecărei fundații comunitare în parte.

De asemenea, întâlnirea de la Cluj-Napoca a reprezentat și o bună oportunitate de întâlnire a echipei Rețea pentru comunități sustenabile, ocazie cu care s-au clarificat anumite capitole ale raportului FFCR ce urmează a fi finalizat.

Proiectul Rețea pentru comunități sustenabile este finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.

X