×

[Interviu ]Teodora Albiter, Fundația Comunitară Oradea: A fi fericiți presupune să trecem de la ”eu” la ”noi”

Teodora Albiter reunește oameni, inspiră, motivează, organizează, comunică, aleargă. Teo e un verb cu totul pentru că mișcă oameni și cauze împreună cu echipa Fundației Comunitare Oradea. Manager de proiecte cu mult spirit de inițiativă în cadrul Fundației, ea este motivată de a face ceva util pentru locul în care trăiește şi de a avea o mică contribuţie în viaţa oamenilor cu care lucrează. Despre lucrul cu oamenii, Teo povestește mai jos experiența ei și cum arată comunitatea locală.

Ce este pentru tine ”comunitatea”?

Pe parcursul anilor, noi ca oameni, am pierdut din spiritul de vecinătate și am devenit niște indivizi care acționează mai mult pentru sine. Cred că dacă vrem să ne numim o comunitate în adevăratul sens al cuvântului (m-am uitat prima dată ce zice DEX-ul) ar trebui să fim mai empatici și mai preocupați de a fi buni vecini, ceea ce înseamnă că înțelegem că a fi fericiți presupune să trecem de la „eu” la „noi”. Nimic nu e mai îmbucurător decât să vezi din ce în ce mai mulți oameni care își dedică din timpul lor, energia lor, resursele lor pentru a îmbunătăți acest spațiu comun, pentru a lucra la bunăstarea comună.

Cum arată comunitatea ta, FC Oradea?

Comunitatea noastră este din ce în ce mai efervescentă, mai receptivă și mai implicată. Ne bazăm întotdeauna pe partenerii noștri tradiționali (companii/persoane fizice) cu care lucrăm cot la cot și de foarte multe ori sunt inițiatori de campanii de strângere fonduri pentru programele noastre. Pe lângă aceștia, ne bucurăm însă și de o comunitatea, în creștere, care participă activ și se implică alternativ în activitățile demarate de noi, în funcție de interese și afinități.

Ce proiecte se întâmplă în această perioadă? 2019. Care sunt perspectivele voastre?

Gala Comunității Bihorene este eveniment cu care încheiem un an extrem de plin și valoros. Însă, ne pregătim de unul și mai și. 23 proiecte finanțate prin Științescu Oradea, 6 proiecte finanțate prin Bursa Talentelor, 32 de copii sprijiniți prin Fondul de Burse, o nouă ediție Swimathon, 11even Experiences șiiiii….avem în tolbă un nou program pentru tineret, ceea ce înseamnă că ne mărim  echipa. Mark, fost bursier FCO, va face parte din echipa FCO.

Șșșșșt! Rămâne între noi, care este preferatul tău?

Cel mai mult îmi plac oamenii cu care interacționez. Aș putea alege un singur program, dar nu cred că ar fi corect. Programele noastre și ale Fundațiilor Comunitare în general sunt doar un mijloc prin care le oferim oamenilor posibilitatea de a se implica activ în a face comunitatea noastră un loc în care să ne dorim să trăim.

Teodora Albiter împreună cu Claudia Abrudan, Director Executiv Fundația Comunitară Oradea

Activitatea fundației este bogată în exemple de oameni motivați să contribuie și să participe. Care crezi că sunt cele mai frecvente motive pentru care oamenii se implică?

Depinde de program. Spre exemplu la Fondul de burse comunitatea se implică pentru că empatizează cu cazurile prezentate, intervine foarte mult latura emoțională. La Fondul Științescu vorbim despre oameni cu pasiuni comune, care găsesc în acest program spațiul de a se exprima și de a crea conexiuni. Susținătorii și inițiatorii proiectelor Bursei Talentelor sunt oamenii care vor să dea ceva înapoi comunității. La Swimathon există un mixt de tipologii de implicare: unii pentru spiritul competitiv (înotători), alții pentru nevoia de a face bine (donatori), de a face cunoscut și altora posibilitatea de a ajuta (ambasadori).

Echipa Swimathon Oradea

Unde te găsim și ce faci în timpul liber?

Tot jogging fac. Dar am o veste. Față de anul trecut am depășit numărul zilelor în care am practicat joggingul. Rata arată că în aproximativ 170 de zile din acest an am alergat cel puțin 30 de minute. Nu e cine știe ce, dar am obiective și încerc să fiu cât mai organizată și consecventă.

Recomandă-ne o carte, un film, articol, orice proiect social-cultural care te-a inspirat în ultima vreme.

Imi place să gătesc și de aceea urmăresc cu interes Food Waste Combat. Mi se pare o inițiativă excelentă.

În loc de încheiere: De ce crezi că avem nevoie de fundații comunitare?

Schimbările pe care le aduc FC-urile, cred că se oglindesc, în primul rând, în starea de bine a fiecăruia dintre cei care se implică sau accesează granturi. E un strat care nu e atât de vizibil, dar pe care îl simți în momentul în care interacționezi cu acești oameni. Bineînțeles că nu excludem și acea latură mai vizibilă, aceea a numărului de oameni care se implică donând, care participă la evenimente, a tinerilor care reușesc să nu abandoneze școala pentru că au fost susținuți la momentul potrivit sau a dascălilor și mentorilor cărora le dai avânt să-și exprime și să-și răspândească pasiunea cu sume relativ mici.

X