A terminat cu dublă pregătire de educatoare-învățătoare, a urmat Facultatea de Filosofie de la Cluj, dar s-a pomenit captivată de un masterat de dezvoltare comunitară. Rozalia Csaki, căreia noi toți din rețeaua fundațiilor comunitare îi spunem cu drag Rozi, este fondatoarea și directorul executiv al Fundației Comunitare din Odorheiu Secuiesc, un nucleu care activează și unește oamenii pentru cauze bune. Rozi are zâmbet cu lipici și ”încredere în oameni, în bunăvoința lor, în ceea ce poate obține o comunitate funcțională cu oameni deschiși, cu aspirații și dornici să facă ceva.” Vă invităm să savurați interviul care mustește impresiile, provocări și praguri pe care echipa le-a cucerit în cei 12 ani de programe și realizări.
- Ce este pentru tine ”comunitatea”?
O bucurie aparte! Este o unitate organică în care simt legătura între oameni, în care mă simt în siguranță, sunt fericită, am cele mai multe experiențe frumoase, fiind împărtășite cu oameni dragi. Totodată comunitatea pentru mine înseamnă și o asumare comună a responsabilității, a anumitor reguli, a anumitor valori. Comunitatea are un rol esențial și în planificare când decidem împreună în ce direcție și cum dorim să înaintăm, să ne dezvoltăm, să dăm răspunsuri la provocări sau să creăm împreună lucruri frumoase.
Este un mediu natural al vieții.
- Sărbătoriți 12 ani de activitate a Fundației Comunitare din Odorheiu Secuiesc. Ce a însemnat pentru tine această perioadă și cum vezi progresul fundației în comunitate?
Mi s-a părut o mare aventură înființarea Fundației Comunitare din Odorheiu Secuiesc la finele anului 2007. Era și o provocare să creăm un soi de oameni și fonduri cu care să putem începe activitățile. Sunt foarte mândră și bucuroasă că am găsit acele persoane, care au votat cu încredere inițiativa noastră și au fost și sunt alături de noi.
Acum, uitându-mă spre trecut, pot spune că sunt realizări foarte frumoase, care fără Fundația Comunitară nu s-ar fi întâmplat în comunitate. Dintr-o aventură și provocare am ajuns să creăm și să menținem o organizație civilă relativ stabilă, cu o echipă de cinci membri dedicați, cu sediu propriu, cu programe strategice și programe inovatoare și, nu în ultimul rând, cu o comunitate alături de noi. Așa cum am dorit, am reușit să rămânem aproape de comunitate, să fim sprijiniți în aspirațiile noastre comunitare atât de donatori individuali locali, cât și de donatori corporativi locali, care asigură mai mult de 50% din bugetul anual al Fundației Comunitare.
Am ajuns acolo, unde Fundația Comunitară este privită ca un partener egal atât de instituțiile de stat, cât și de companii mari, care ne invită să fim parteneri în programele lor de CSR.
- Inimă din dopuri – un program ”inimos” dedicat colectării dopurilor. S-au umplut colectoarele, cele 8 ”inimioare”? Cum ați comunicat și cum fost primit programul?
Este vorba de programul comun cu compania Color Metal SRL lansat pe 23 iulie. Momentan sunt amplasate în Odorheiu Secuiesc 10 colectoare de dopuri plastice. Programul a explodat în comunitate ca o bombă pozitivă. Ne-a adus multe colaborări atât cu companii mai mari unde sunt amplasate inimioarele, dar și cu unități ospitaliere. Așa cum am dorit, am lansat o mișcare.
Deja după două luni a umplut prima inimioară. Am sărbătorit evenimentul pe 12 septembrie cu comunitatea și cu șampanie. Într-o inimioară încap 90 kg de dopuri plastice, care n-au ajuns la gunoi și nici n-au poluat natura.
Comunicarea continuă despre program este esențial, ca să oferim transparență și să menținem atenția comunității asupra programului. Comunicăm cu o pagină dedicată programului, prin pagina de facebook al Fundației, prin articole, prin interviuri radio, prin autocolante etc.
- Urmează Run for IT – Fuss NEKI! Care sunt noutățile acestei ediții?
Sărbătorim cea de a 8-a ediție a programului, care va avea loc pe 13 octombrie. Printre noutățile acestui an este alăturarea băncii OTP ca sponsor principal al programului, faptul că nu numai la Odorhei, ci oriunde din lume pot să ni se alăture alergători, ambasadori. Am dezvoltat platforma programului ca să răspundă cât mai eficient la nevoile digitale, adică să înscrierea și donațiile să fie diponibile online tuturor celor care vor să se implice, fie ONG-uri, fie alergători, fie donatori.
Probabil vestea bună al evenimentului ne-a adus mai aproape mai mulți donatori corporativi ai programului.
Totodată un element nou este combinarea programului cu Inima de dopuri, adică la locația și pe durata evenimentului vom amplasa o inimioară, iar colectarea dopurilor va fi recompensată printr-un joc de tombolă.
- Mai mult decât un instrument, educația este de fapt o fundație care susține progresul unei comunități. Unul dintre programele educaționale dezvoltate și de Fundația Odorheiu Secuiesc este Științescu – Heureka. Cum a fost parcursul acestui program și care sunt perspectivele?
Am ajuns la ediția a 3-a a acestui program, pe care-l considerăm strategic în viața comunității. Ne-a adus foarte multe noutăți: beneficiari noi, sponsori noi, parteneri strategici la nivel național. Deși suntem o comunitate relativ mică, 33.000 de locuitori, reușim să susținem anual 6-8 proiecte STEM prin acest program, experiența elevilor și adulților care participă în acest program ne îndeamnă să continuăm, căci oferim experiențe aparte care pot să îndrume pe elevi spre cariere la care nici nu s-ar fi gândit.
Echipa Fundației Comunitare va alerga parțial în cadrul Run for IT pentru acest program.
- Comunitatea Odorheiu Secuiesc pare să fie una foarte unită spre deosebire de alte zone ale țării. Ce crezi că îi aduce împreună?
Fiind vorba de o comunitate a minorității maghiare (95%), această existență deja este una de coeziune. Dar fiind vorba de o comunitate secuiască, mai putem nuanța această realitate, deoarece secuii erau apărători de granițe, soldați, care trăiau uniți și supraviețuirea pentru ei consta în capacitatea lor de a acționa comun.
Cu toate acestea am încrederea că orice comunitate este capabilă să se schimbe. Comunitățile se compun din indivizi, dintre care dacă apar oameni care cred în puterea comunității și vin cu inițiative, arată exemplu bun și sunt ambițioși și statornici, atunci vor veni și rezultatele, schimbările dorite. Nu de la o zi la alta. Probabil nici de la o lună la alta, căci vorbim de o schimbare interioară, care are nevoie de timp pentru a se coace.
- Care sunt ambițiile sau aspirațiile tale pentru Odorheiu Secuiesc și pentru fundație, pentru următorii 5-10 ani?
Doresc să contribui cu munca și încrederea, entuziasmul meu la dezvoltarea și menținerea unei comunități unite, care este atentă la membrii săi și care activează comun pentru un prezent bucuros și pentru un viitor sustenabil din mai multe perspective.
Am încrederea ca Odorheiu Secuiesc merită să aibă o Fundație Comunitară și după 100 de ani, care să fie o inimă și să mențină bătăile de inimă spre binele comunității, să colecteze fonduri, să creeze legături și să ajute sângele (fondurile) să ajungă acolo unde e nevoie.
Totodată doresc să menținem o echipă bună în cadrul Fundației Comunitare, care este capabilă să vină cu inițiative noi, care să implementeze programe și proiecte de calitate, astfel arătând exemplu și în societatea civilă.
- Unde te găsim și ce faci în timpul liber?
Trăiesc într-un sat numit Nicolești, la 12 km de Odorheiu Secuiesc. Sunt binecuvântată cu doi copii extraordinari (3 și 6 ani) și de un mediu natural fascinant, care mă ajută să fiu activă și să mă încarc cu energie, când am nevoie. Îmi place mult să înot, să fiu în natură, preferabil în pădure, să dansez, să joc jocuri de echipă.
- De ce crezi că avem nevoie de fundații comunitare?
Dacă avem o fundație comunitară, înseamnă că avem un soi de oameni, care vor să creeze fapte bune pentru comunitatea noastră. Ei vor activa ca un virus. Iar cei care vor primi virusul, vor activa împreună cu ei pentru un viitor mai sustenabil. Individualismul nu-i sustenabil. Acolo, unde activează fundații comunitare, înseamnă că este deja o comunitate mai conștientă, mai organizată, mai focusată spre un viitor sustenabil.
Într-un final și hora îți oferă acea experiență aparte, doar dacă dansăm împreună.