Vine la lucru cu bicicleta sau trotineta, are mereu cu ea o sacoșă textilă, un recipient pentru apă sau o caserolă pentru mâncare, preferă acțiunea în locul ședințelor lungi, ajută întreaga echipă cu sfaturi de comunicare și în perioadele mai liniștite din fundație își bate capul cu gestionarea bazei de date Salesforce. O mai poți întâlni în rolul de actriță amatoare la Teatrul Thespis sau participant la cursuri de filosofie sau de yoga. Ea este Oana Petrescu coordonatorea de programe Fundația Comunitară Timișoara, Timotion, freelancer în comunicare, cu 8 ani de experiențe în companii și proiecte derulate în India, Dubai și România. Cu numele de scenă Madame Oau, este cel mai energic membru al echipei FCTM. Interviul de mai jos depășește limitele formale și se transformă într-un manifest autentic despre a fi împreună.
Ce este pentru tine ”comunitatea”?
Dacă ideea de comunitate ar purta un nume, pentru mine acel nume ar fi ÎMPREUNĂ.
Într-o zi geroasă de iarnă, ÎMPREUNĂ am ieșit afară din case, ne-am înarmat cu lopeți și căciuli groase și am îndepărtat zăpada de pe aleile pietonale. Frigul iernii încerca din răsputeri să ne trimită în case, dar eram ÎMPREUNĂ și asta ne făcea să ne simțim deja ca acasă. Munca s-a finalizat repede și frumos, după care ne-am întors fiecare în bârlogul său.
În primăvara aceluiași an s-a dat sfoară în oraș că se întâmplă o alergare mare. Mii de oameni erau așteptați să se adune pentru că doar ÎMPREUNĂ vor putea să pună mână de mână de-o chetă mare de bani pentru persoane care aveau nevoi multiple pentru supraviețuire. Bucuria a fost peste măsură când ÎMPREUNĂ am reușit să strângem niște parale frumușele care au fost donate celor nevoiași. Alergarea ne-a lăsat cu limbile scoase de-un metru, dar a meritat.
A venit vara și vremea să ne vedem din nou ÎMPREUNĂ să punem umărul la o acțiune comună, așa că am format un grup mare de mentori și ÎMPREUNĂ am adus puțină știință interactivă copiilor de la școala din cartier.
Toamna ne-a găsit tot ÎMPREUNĂ la măturat frunzele uscate de pe aleile pietonale, că doar vine iarna și…
Cum arată comunitatea Timișoara?
Timișoara încă nu se prezintă ca o comunitate, ci mai degrabă ca un conglomerat de indivizi, adesea interesați strict de bucățica lor de ”curte”. Pe alocuri se pot observa mici comunități mai active (de cartier, de prieteni, de colegi, de pasionați cu pasiuni comune) care împreună reușesc să mobilizeze lucruri, acțiuni, fapte de bine și chiar și pe alții.
Care crezi că sunt cele mai frecvente motive pentru care oamenii se implică?
Factorul emoțional pare să fie decisiv în mobilizarea umană, cel mai frecvent motiv de implicare într-o acțiune comună fiind ”părerea de rău”, ”mila”, sau poate ”dorința de a face un bine„ în folosul celor mai nevoiași, în folosul copiilor săraci, al oamenilor străzii, al familiilor defavorizate, al celor bolnavi sau pe moarte. Acțiunile umanitare sensibilizează adesea omul, făcându-l să ofere din multul lui celor care nu au, pentru că din puținul avut omul nu prea oferă…
Recomandă-ne o carte, un film, articol, orice proiect social-cultural care te-a inspirat în ultima vreme.
Cartea cea mai pregnantă pentru propriul subconștient din ultima vreme a fost cea despre filosofia buddhistă, numită ”Arta de a fi fericit într-o lume zbuciumată„ Cartea abordează atât din punct de vedere filosofic buddhist, cât și din punct de vedere psihologic (fiind scrisă de un psihiatru american în urma câtorva ani de interviuri luate lui Dalai Lama) tendințele umane antice, dar și cele actuale, de a face rău, cât și cele de a face bine, și care sunt motivele care stau în spatele deciziilor sau comportamentelor încărcate de ură sau de iubire.
De ce crezi că avem nevoie de fundații comunitare?
O Fundație Comunitară este o reamintire constantă pentru societatea în care activează că ÎMPREUNĂ este un mod de viață îndreptat spre fericire și împlinire, că lucrurile se fac mai bine ÎMPREUNĂ, că ÎMPREUNĂ putem adesea avea rezultate mai bune decât individual, că suntem ființe vii care au nevoie de alții pentru a duce o viață împlinită și că solitarismul și individualismul nu sunt soluția.