În rețeaua fundațiilor comunitare, există un povestitor cu bogate conturi în imaginație, umor și experiențe de viață care știe foarte bine cum să lucreze cu oamenii pentru a crește programe comunitare faine. Laura Popeea trage linie la aproape un an de când a preluat funcția de director executiv al Fundației Comunitare Brașov și face o socoteală sub forma unui interviu care include cifre, exemple, o radiografie a comunităților din Brașov, perspective și, cel mai important, oameni. Hai să vă molipsiți și voi cu energia Laurei.
Ce este pentru ține ”comunitatea”?
Comunitatea este o rețea vie cu ritm de viață propriu, cu dorințe și cu blocaje interne, cu apatii și alteori cu energie radiantă. Îmi place să văd comunitatea prin această comparație cu o ființă în cazul căreia simt că e importantă congruența internă și cât reușește să își manifeste bucuria de trăi. În cazul comunității locale cred că e de dorit să își crească coeziunea internă și nivelul încredere între oamenii care o formează, empatia, dorința de a se cunoaște, a se conecta și a acționa cu puterea lui “ împreună” .
De aproximativ un an ți-ai intrat în rolul de director executiv al Fundației Comunitare Brașov. Ce revelații au venit la pachet cu această experiență?
Revelațiile care au venit la pachet sunt legate de faptul că este uimitor să poți să simți atât de bine pulsul comunității și e copleșitor să poți să influențezi viață comunității într-un mod palpabil și relevant. Simt experiența aceasta ca o provocare aparte care vine la pachet cu o împlinire specială care combină motivația de a face bine și de a mișca lucrurile cu perseverență și încredere. Mai este o zonă ce asigură adrenalină și diversitate, implică creativitate și strategie, și anume preocuparea de a asigura sustenabilitatea propriei organizații și de a promova activ rolul fundației la nivel local. O altă revelație a fost legată de cât de faine sunt colegele din echipa executivă: implicate, motivate, energice, hotărâte să acționeze până la capăt cu profesionalism și cu o viteză de reacție excelentă. Mai mult decât atât, sunt fascinată de tipul de oameni cu care am șansa să interacționez și să relaționez: oameni vii, curajoși, autentici, spectaculoși cu misiuni personale pe care și le urmează și cu o poveste caldă ca sufletul lor.
Fundația Comunitară Brașov – Echipa executivă
Cum se vede de la ține comunitatea brașoveană?
Comunitatea brașoveană este formată din mai multe micro-comunități care sunt coagulate în jrurul anumitor interese și valori comune care sunt mai mult sau mai puțin active în timp. Vestea bună este că am putut simți o activare și energizare mai mare în cadrul comunităților preocupate de educație, de implicarea femeilor și de mediu, o receptivitate mai mare a locuitorilor de a ieși din zona de comfort și de a afla și experimenta lucruri noi, de a pătrunde în cercuri noi. Grupurile care au reușit să înfăptuiască evenimente, conexiuni reale, să creeze mișcări cresc și se pot sprijini pe reușitele deja existente, ceea ce dă naștere unei tendințe în care merită să te încrezi și poate chiar să contribui cu mândrie și entuziasm.
Cum construiți parteneriate cu alte organizații și instituții care nu sunt neapărat donatori? Cu cine dezvoltăți alianțe în prezent și cu cine altcineva vi s-ar părea de bun augur să legați prietenie pentru comunitate?
În afara prieteniilor legate cu organizații care ne finanțează sau organizațiile beneficiare, suntem interesați să cunoaștem grupuri de interes locale și să evaluăm în ce măsură putem să ne completăm eforturile să împărțim resursele și să facem sharing de know-how. Ne implicăm în a face un networking activ pentru a cunoaște nevoile și inițiativele comunității și a evalua posibile proiecte ce pot lua naștere sau proiecte existente care pot crește și cu susținerea noastră. Ne dorim să dezvoltăm parteneriatul cu Primăria locală și cu instituțiile publice din domeniul educației astfel încât să mărim impactul acțiunilor noastre asupra comunității.
Brașov Heroes. Cine și cum sunt cei de anul acesta?
Cei de anul acesta sunt mai mulți, sunt mai energici, mai vibranți și mai conectați între ei decât oricând. Ziua de 2 iunie a fost o nouă demonstrație și o dovadă vie a puterii și frumuseții comunității. Ne-am unit cu toții energia pentru câteva ore cu un singur scop: acela de a face bine. Ne-am împlinit rolul de eroi de Brașov, acela de a dărui, a sări când e nevoie, a acționa și a o face cu bucurie și împlinire. Am trăit cu toții împreună cu intensitate empatia, generozitatea, solidaritatea, lupta cu propriile limitări și convingerea că avem puterea să schimbăm totul dacă ne mobilizăm și unim. Brașov Heroes a fost un dar imens pentru comunitate pentru fiecare alergător, donator, ambasador și beneficiar. Am vibrat împreună cu o comunitate de 2000 de oameni din care 1430 alergători și implicit donatori la care se adaugă 537 de donatori. S-au implicat și mobilizat 40 de ambasadori extraordinari care au mișcat inimile oamenilor prin multe mini-evenimente de fundraising. Au fost alături 14 companii în frunte cu Coresi Shopping Resort în rolul de co-organizator, ne-am dăruit cu toții pentru 11 proiecte minunate și am mobilizat în total 238.800 lei din care 151.000 lei pentru finanțarea proiectelor. Experiența Brașov Heroes nu se povestește, se trăiește!
De curând ați lansat Harta Binelui proiect local de filantropie al cărei obiectiv este maparea campaniilor de CSR și transpunerea lor grafică într-o hartă de mari dimensiuni expusă în locuri cu vizibilitate mare din Brașov. Cum este întâmpinată ideea până acum și care a fost atmosfera la evenimentul din iunie?
Acest proiect este un inițiativa unică și curajoasă și absolut binevenită. A fost întâmpinat cu interes din partea unor companii care acționează strategic în domeniul filantropiei, dar și cu reticență de către alte companii în a oferi bugetele de CSR investite. Este primul pas în această călătorie deorece ne dorim să creștem această harta în fiecare an, dat fiind că la prima ediție am mapat implicare în educație în perioada 2016-2019. Atmosfera la eveniment a fost excelență pentru că a fost o conectarea exact a acelor oameni care gândesc și acționează în a mișca comunitatea înspre mai bine și este clar ce energie și ce mindset au acești oameni.
Care sunt ambițiile sau aspirațiile tale pentru Brașov și pentru fundație, pentru următorii 5-10 ani?
Aspirația mea este să dezvolt Fundația și să asigur sustenabilitarea ei și prin aceasta să contribuim ca un Brașov mai unit, mai solidar și mai generos. Este un pariu personal. Cred că scopul în sine merită eforturile aferente. Vreau să continuăm ca organizație să contribuim la activarea comunității prin conectarea leaderilor locali, prin nașterea și implementarea de parteneriate și de proiecte relevante.
Unde te găsim și ce faci în timpul liber?
Dacă mă veți căuta, mă veți găsi prezentă în viața mea și în ființa mea, mă veți găși alături de oamenii esențiali din viață mea: fiul meu magic, mama mea fabuloasă și iubitul minunat, alături de prieteni, în esență alături de oameni frumoși . Mă veți găși la evenimente, în natură și în locurile cotidiene: parcări, magazine, instituții, locuri în care mă ambiționez să nu las rutina să domine, ci caut activ micile minuni și frumusețea din jur. Cu siguranță puteți afla cum resimt eu întâmplările din viața mea pe facebook. Îmi place mult fotografia, muzica chill, jazzul, norii, natura și momentele de bucurie și armonie în care totul curge frumos și natural. Un nou hobby este gătitul, să vedem dacă se stabilizează și rămâne pe listă.
De ce crezi că avem nevoie de fundații comunitare?
Cred că fundațiile sunt absolut necesare la nivelul comunităților locale dat fiind rolul lor de conector la nivelul micro-comunităților și organizațiilor locale, de catalizator al inițiativelor relevante și de stimulare a leadershipului local. Cred că dacă noi nu am exista, rețeaua de conexiuni locale nu s-ar dezvolta la fel de frumos și de eficace. Cred că ajutăm la modul real ca inițiative extraordinare să prindă viață și alte proiecte de impact să rămână în viață.
Foto: Laura Popeea, Fundația Comunitară Brașov