Cine o cunoaște mai bine, știe că adevăratul ei birou nu e nici fix, nici de lemn, nici izolat între pereți. E de fapt o imensă masă rotundă în forma județului Prahova la care participă profesori, educatori, angajați, directori, elevi, oengiști, antreprenori, lideri. Pe scurt: oameni cu inițiative și idei, oameni cu resurse și oameni cărora le pasă. Cea care cultivă și facilitează această reuniune permanentă este Bianca Dăniță, managerul de programe al Fundației Comunitare Prahova.
Nu-ți trebuie neapărat Facultatatea de Jurnalism, de Drept, un master de Comunicare sau Business Administration, dar Bianca le are și le combină foarte bine cu perseverența, entuziasmul și atenția la cele mai subtile mișcări ale comunității. Dacă o întrebi unde se poticnește o să-ți explice frumos procesul: ”Găsesc întotdeauna soluții și dacă nu știu să fac un lucru, întreb, citesc, caut o persoană care mă poate ajuta, dar nu mă poticnesc.” Pe de altă parte, crede cu tărie că înghețata vindecă orice, chiar și lipsa inspirației. Nu știm dacă a apelat la înghețată pentru interviul de mai jos, dar nu o să vă pară rău să-l explorați.

(C) Sorin Petculescu
Cum ai aflat și de cât timp lucrezi pentru Fundația Comunitară Prahova? Care e motivația ta?
Am aflat încă din 2014 de Fundația Comunitară Prahova, de la prima ediție a Swimathon Ploiești. La momentul respectiv făceam parte din echipa JCI Prahova și alături de colegii mei am strâns fonduri pentru a susține Clubul de Public Speaking al organizației. Am venit în echipa FCPH ca voluntar și am început să o ajut pe Isabela [Alexe – director Fundația Comunitară Prahova] cu organizarea evenimentului 8 ore peste program. Mi-a plăcut extrem de mult modul de lucru și treptat am început să mă implic în toate programele.
Ce înseamnă pentru tine ”comunitate” și cum arată comunitatea prahoveană în mijlocul căreia lucrezi tu?
Pentru mine comunitate înseamnă Prahova, iar Prahova este un județ plin de provocări, resurse, dar și nevoi. Comunitatea sunt oamenii din jurul meu, care fac lucrurile să se miște și să se întâmple. Comunitatea prahoveană este una activă, care ar vrea să se implice, dar nu știe cum și aici intervenim noi.

(C) Asociația pentru Relații Comunitare
Cum a fost 2018 pentru Fundația Comunitară Prahova?
2018 a fost un an destul de plin pentru noi, dar a fost și anul în care am reușit să aducem permanent o nouă persoană în echipă. A fost un an în care am reușit să formăm legături și să atragem oameni noi în jurul nostru, oameni pe care ne dorim să îi păstrăm aproape.
Ce proiecte dezvoltați în perioada aceasta?
În perioada aceasta avem strângem fonduri pentru Științescu, un fond de mediu și unul de dezvoltare comunitară, ambele sprijinte de OMV Petrom, organizăm pentru prima dată Semimaraton Ploiești, organizăm cea de-a XI-a ediție a Cercului de Donatori Ploiești.

(C) Fundația Comunitară Prahova
Cum reușiți să mobilizați oameni în proiectele comunitare?
Atunci când am venit în echipa FCPH am crezut că o să fie destul de ușor să motivăm comunitatea prahoveană să se implice, dar realitatea mi-a demonstrat că nu este așa. Oamenii au nevoie de o motivație constantă, de sprijin și mai ales imbold. Reușim să mobilizăm oamenii din jurul nostru oferindu-le inspirație și motivație pentru a face mai multe lucruri. Încercăm să le punem la dispoziție tot ce au nevoie pentru a-și pune în aplicare ideile sau a duce la bun sfârșit proiectele.

(C) Sorin Petculescu
Cum arată o zi de lucru pentru tine?
Zilele de lucru diferă destul de mult, dar cel mai mult îmi plac zilele când stau puțin la birou și sunt plecată în vizită la proiectele pe care le finanțăm. Norocul meu este că sunt destul de mult plecată și încerc să fiu cât mai aproape de proiectele susținute. Mi se pare foarte important să păstrăm legătura cu oamenii, astfel încât ei să știe că se pot baza pe ajutorul nostru oricând au nevoie.
Când nu ești prinsă în activitățile Fundației, unde te găsim în altă parte și ce-ți face plăcere să faci în timpul liber?
Atunci când nu sunt la biroul FCPH, în mod sigur sunt pe terenul de rugby sau la Centrul Comunitar Aurora Băicoi. Îmi place să lucrez cu copiii și să-i ajut să învețe lucruri noi.
Există o fundație comunitară în care găsești inspirație? Dacă da, în ce fel te inspiră sau îți atrage atenția?
Găsesc inspirație în proiectele tuturor fundațiilor comunitare din țara, dar cel mai mult mă inspiră proiectele din zonele mic-urbane si rurale, indiferent de județ.
De ce crezi că avem nevoie de fundații comunitare?
Fiecare județ are nevoie de o fundație comunitară pentru că noi suntem motorul unei comunități. Știm să găsim soluții la problemele comunității, să motivăm oamenii din jurul nostru, să facem cu resurse puține proiecte de impact, iar modul nostru de a lucra ne oferă o altă perspectivă asupra comunității.