×

[INTERVIU] Alexandra Maier, ING Bank: ”E un privilegiu să ai acces la detalii despre cât de mult bine se face ”la firul ierbii””

Alexandra Maier este parte din echipa ING de un an și jumătate, din decembrie 2018. De Fundația Comunitară București auzise cu câțiva ani, cu ceva timp înainte de a ajunge la prima ei ediție 8hoursovertime, în 2016. A fost surprinsă plăcut de modul de a face lucruri, deschiderea oamenilor, ideile și proiectele puse în practică. Au urmat mai multe contexte în care fiecare aprecia munca organizației pe care o reprezenta celălalt, până când au sosit într-un loc în care strategic se potriveau programele și au ajuns să și lucreze împreună. Pe de altă parte nimeni nu și-ar fi putut imagina că va veni un moment când își vor uni forțele într-un timp record lansând și derulând Fondul de Urgență pentru Comunități Vulnerabile prin care Fundația Comunitară București și ING Bank au ajutat aproape 11,000 de persoane din 22 de județe. Cu sprijinul rețelei Fundațiilor Comunitare din țară au fost oferite 4.951 de mese calde, 5.559 de pachete cu alimente, 3.122 cu produse de igienă și 508 pachete cu medicamente. Cum s-a ivit Fondul, care a fost modul de lucru sau în ce fel s-a schimbat agenda CSR aflați în continuare. 

  • Corporate Social Responsibility înainte versus în vremea pandemiei. Ce a însemnat pentru tine declanșarea stării de urgență și în ce fel s-a schimbat agenda ta de lucru?

În perioada pandemiei, CSR-ul s-a transformat aproape complet în ajutor umanitar. Nu cred că mai poți vorbi de responsabilitate sau de CSR dacă în momentele de criză, în care situația impune acest lucru nu te regrupezi. Și ne-am regrupat. Eu, colegii mei, partenerii din programele strategice, ca noi toți, de altfel.

Dacă mă gândesc la agenda de lucru, zâmbesc, dar o să spun doar că au fost schimbări în etape. Cred că prima modificare majoră a fost legată de legătura aproape permanentă cu colegii din alte companii și organizații non-guvernamentale (”ce ai mai aflat?”; ”deci cu ce începem?”; „adresați voi problema asta?”, ”știi că X face asta, poate vă puteți alătura?). Primele zile au fost foarte mult despre identificarea nevoilor urgente, a partenerilor potriviți și a modurilor prin care faci așa încât nu dublezi efortul într-o parte și lași neacoperită altă zona. Apoi despre aprobări și discuții cu boardul băncii, conexiuni între colegi voluntari și ONG-uri (ex. Colegii din aria de achiziții au fost o mină de aur în procurarea echipamentelor de protecție de către unele ONG-uri, la fel și programatorii care au fost alături de Code4Romania și toți ceilalți voluntari), imediat după, a fost despre parteneriate și metode prin care putem ajuta mai mult decât prin donația propriu-zisă. Și tot așa până când am avut din nou agendă (aproape) organizată.

  • Într-o notă mai personală, privind retrospectiv, la ce mecanisme de coping ai apelat în perioada de izolare și ce lucruri ai păstrat în continuare în rutina ta?

Cred că m-am hrănit foarte mult cu atitudinea tuturor celor din jur care în loc de panică au ales să vadă ce pot face pe bucățica lor sau ce pot da din cunoștințele lor (în ambele sensuri ale cuvântului) ca să ne fie mai bine tuturor. Apoi, cu siguranță a ajutat faptul că am fost permanent acasă, mai aproape de cei dragi. Coping sau nu, în nopțile din prima săptămână știu că am făcut un puzzle de 2000 de piese.

  • Crizele scot ce e mai rău sau ce e mai bun în noi. Care ar fi lucrurile bune din punctul tău de vedere?

Toată lumea vorbește despre solidaritate și despre mobilizarea rapidă și fără rețineri a societății civile. Și chiar așa a fost. Dacă e să mă gândesc strict la noi, cei din ONG-uri și companii, am simțit într-un fel mai puternic ca oricând sentimentul de ”we’re in this together”. De la faptul că știam că pot apela la absolut oricare dintre colegi, iar el ne va ajuta să fie un ajutor umanitar cu și mai mare impact, la gesturi mici în care ne sunam între noi -colegi din CSR și ONG-uri doar să ne spunem ce am mai aflat sau să ne întrebăm dacă am rezolvat problema X.

  • Când și cum a apărut Fondul pentru comunități vulnerabile?

Dacă îmi amintesc bine, pe la jumătatea lunii martie, într-o discuție telefonică cu colega mea din ING Tech, Roxana Colisniuc și Alina Kasprovschi de la Fundația Comunitară București. Vorbeam despre intervenția în zona medicală și dintr-una într-alta am început să vorbim de cum ar putea arăta următoarele săptămâni și cred că toate am avut un nod în gât când ne-am dat seama că cel mai probabil comunitățile vulnerabile sunt cele în care se va interveni târziu sau deloc, că sunt oamenii pentru care pandemia e doar încă una din multele probleme și că riscul unei infecții severe sau al izbucnirii unui focar e semnificativ. Și mai țin minte că Alina a spus ”facem”, eu i-am zis ”dar voi nu sunteți pe social” și mi-a spus extrem de frumos cum acum asta e prioritatea și poate într-o zi vom reveni la normal.

Apoi ne-am sfătuit cu mai mulți oameni, ne-au încurajat, cred că asta ne-a dat și mai mult avânt, a apărut Federația Fundațiilor Comunitare, campania în HomeBank, sprijinul echipei globale ING și în scurt timp s-au așezat toate.

  • Ai citit fiecare aplicație depusă la acest fond. Cum a fost să parcurgi aceste cereri în care erau descrise urgențele din diferite comunități, săptămână de săptămână?

Dificil și extraordinar. E un privilegiu și doar să ai acces la detalii despre cât de mult bine se face ”la firul ierbii”; cu cât de puține resurse de multe ori cine vrea să facă bine se duce până în pânzele albe. Și reușește… Și apoi „succes” să alegi ”urgența urgențelor”. Că despre asta vorbim.

  • Îți amintești să-ți fi spus ceva anume în timpul evaluărilor?

Cred că devenise o mantră în call-urile de jurizare ”Nu putem răspunde tuturor nevoilor. Suntem mai multe minți, cu intenții bune, am fost atente. Împreună trebuie să fi luat decizia corectă”. Și apoi îmi spuneam că o să ne reîntoarcem la fiecare aplicație și poate se strâng suficient de multe fonduri să le răspundem pozitiv și celor din săptămânile trecute.

  • Pe lângă concertul live pe Facebook susținut de trupa The Mono Jacks, Smart FM a difuzat un playlist făcut de angajații ING și mixat special de DJ Antenna pentru a strânge fonduri. Ai propus și tu melodii? Și ce ți-a făcut bine să asculți în perioada asta?

Da! Și spiritul meu competitiv a fost foarte mulțumit că au fost selectate și melodiile mele de la Florence and The Machine, Golan, Nothing but Thieves. Ce mă anima pe mine atunci. Sau mă calma.

Nu m-am gândit la asta până acum, dar da. Queen of Peace de la Florence and The Machine cred că a fost melodia la care m-am întors cel mai mult. Și după concert am ascultat zile bune un playlist cu The Mono Jacks, Eyedrops și alte trupe românești. Dar bineînțeles, recomand în primul rând mixul bun al colegilor: https://open.spotify.com/playlist/4djOUg1gb1Vdq4bu82tRV3

  • ING și Fundația Comunitară București au gestionat împreună acest fond. De ce ați ales partener Fundația Comunitară București căreia i s-a alăturat mai apoi întreaga rețea a fundațiilor comunitare? Ați lucrat diferit pe Fondul de Urgență față de cum lucrați de obicei pe alte fonduri de finanțare/ proiecte? 

Cred că ne-am ales reciproc, ne-a ales momentul. Cu siguranță a ajutat experiența altor programe de granturi derulate împreună, cum e Bucureștiul Pregătit. Cât despre modul de lucru, cred că în afara oamenilor (întâmplător am fost același mix ca în cazul fondului de pregătire pentru cutremur)…cam tot? A fost diferit de orice am făcut până acum din multe puncte de vedere. Lași deoparte proiecte, strategii și gândiri pe termen lung și răspunzi unor nevoi urgente. Cazuri în care medicamente, hrană, trebuie să ajungă ACUM. Asta schimbă major abordarea.

Menționam oamenii, iar asta nu înseamnă unul sau mai multe nume (deși cred că nu mai încape îndoială cât de recunoscători suntem cu toții Ilincăi Apetrei care a gestionat fondul). E despre un mod de lucru. Despre flexibilitate și înțelegerea că vorbim de o urgență, dar deopotrivă de siguranța că nu pleacă nimic din mâna lor fără un mecanism transparent prin care fondurile ajung unde trebuie și sunt alocate responsabil.

  • S-a schimbat ceva în modul în care voi, donatorii, ați lucrat cu ONG-urile sau cu Fundația Comunitară București în această perioadă? Și dacă da, ce ai păstra și în perioada următoare?

Cred că cei mai în măsură să răspundă ar fi partenerii noștri. Uitându-mă retrospectiv, probabil că am fost mai aproape decât de obicei în lucruri operaționale. Pentru toată lumea a fost un volum de muncă enorm și atunci fiecare și-a suflecat mânecile să rezolvăm rapid și eficient ce aveam de rezolvat.
În plus, cred că au fost săptămâni care ne-au apropiat, întotdeauna atunci când muncești intens într-o echipă, vă cunoașteți mai bine, știți exact cum să vă spuneți unele lucruri și cu siguranță e un lucru care nu se obține ușor, dar nici nu cred că se pierde vreodată.

  • Exercițiu de imaginație: dacă pentru o lună ai avea ocazia să faci un schimb și să lucrezi pentru o fundație comunitară, pe care ai alege-o și ce anume ți-ai dori să explorezi în comunitatea respectivă?

Cu siguranță Fundația Comunitară Mureș pentru că e Acasă. Fondul acesta mi-a pus și o oglindă destul de amară, mi-a arătat cât de puține știu de fapt despre problemele sociale de acolo. Aș explora asta. Și mi-aș dori să fiu aproape de cât mai mulți locuitori ai orașului. Să știe că existăm și să ajungem să ne bazăm unii pe alții.

  • De cât timp faci parte din echipa ING și ce apreciezi la munca ta?

Sunt parte din echipa ING de un an și jumătate, din decembrie 2018. Apreciez inteligența și determinarea oamenilor cu care lucrez; complexitatea și spețele de multe ori complicate din programele sociale pe care le derulăm, varietatea și rolul acesta privilegiat în care cred eu că am cele mai bune părți deopotrivă din zona corporate și cea socială.

  • Cum îți petreci timpul liber?

De cele mai multe ori bucurându-mă de spiritul orașului. Savurând un mic dejun sau o cafea bună cu prietenii mei. Gătesc cu prietenul meu, ascult podcasturi și mai nou am grijă de casă și grădină. Mult prea rar cu sport și citit.

 

 Credit foto: Alexandra Maier
X