Comunități din România, împreună cu parteneri ai societății civile, au pornit într-o misiune, cu scopul de a valoriza, proteja, și promova autenticitatea portului tradițional, dar și să asigure continuitatea acestuia, cât și prezervarea, recuperarea și transmiterea meșteșugurilor tradiționale.
„Acasă la Origini” este un proiect creat și inițiat de Asociația La blouse roumaine IA, implementat la nivel local și regional de Fundațiile Comunitare Țara Făgărașului și Vâlcea în parteneriat cu Federația Fundațiile Comunitare din România cărora li se alătură în martie 2021 Romanian United Fund.
Creditele fotografiilor din vizual, în ordinea acelor de ceasornic, revin lui: David Botond, Alexandru Petrescu și Dan Strauti.
Prin acest proiect pilot ne propunem:
- să identificăm comunitățile locale care mențin tradițiile și le transmit generațiilor viitoare,
- să cartografiem și să fotografiem portul tradițional și textilele din aceste comunități,
- să mapăm artizanii, meșterii și meșteșugarii care încă mai lucrează,
- să realizăm albume fotografice locale și regionale care să pună în valoare autenticitatea și poveștile din spatele portului tradițional românesc.
Pe termen lung, acest demers de documentare își propune să contribuie la dezvoltarea “Registrului Național al Portului Tradițional”, un proiect propus de Asociația La Blouse Roumaine IA, ce are ca obiectiv crearea unei platforme de identificare și protejare a expresiilor culturale și a cunoașterii tradiționale, cât și la crearea unei rețele de comunități culturale și patrimoniale în România.
Am realizat deja ședințe foto în 24 de comunități din Țara Făgărașului și 10 comunități din județul Vâlcea (cu sprijinul fundațiilor comunitare), avem 60.000 de fotografii și zeci de povești documentate. Estimăm acest efort voluntar din 2020 la 30,000 USD (munca celor nouă fotografi, a coordonatorilor, a liderilor din comunitate, transportul și alte costuri de proiect).
Credit foto Alexandru Predescu
Avem nevoie de încă pe atât în 2021 pentru a continua munca de cartografiere și crearea unei hărți online (în alte 10 comunități din Țara Făgărașului și Vâlcea), pentru a crea designul unui album fotografic local și regional în ambele zone, pentru a documenta în continuare povești, a mapa artizani, și pentru a realiza aceste albume în format digital.
Albumele vor conține fotografii profesioniste cu oamenii locului îmbrăcați în port tradițional specific zonei, povesti și istorii asociate portului tradițional păstrate în memoria celor care le dețin, fotografii de arhivă, detalii despre fibre, materiale, culori, tehnici, motive și semnificații, profile de artizani și meșteșugari specializati in realizarea portului tradițional local, informații despre muzee locale, colecții private etc. În realizarea albumelor comunitățile vor colabora cu experți în patrimoniu cultural, port și textile tradiționale, încurajându-se parteneriatele cu instituții specializate.
Credit foto ARTOGRAFICA
Te invităm să ne fii alături în această călătorie acasă printr-o donație sau dat vestea mai departe!
https://www.facebook.com/donate/473625850648353/
–
𝐃𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐅𝐞𝐝𝐞𝐫𝐚ț𝐢𝐚 𝐅𝐮𝐧𝐝𝐚ț𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐂𝐨𝐦𝐮𝐧𝐢𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐑𝐨𝐦â𝐧𝐢𝐚
Federația Fundațiile Comunitare din România (FFCR) a fost fondată în 2012 și are rolul de a reprezenta la nivel național interesele fundațiilor comunitare din România care adoptă, respectă misiunea, obiectivele, principiile și standardele FFCR. Obiectivele sunt de a cultiva și dezvolta filantropia strategică la nivel local; de a susține actorii interesați să investească în comunitatea lor; de a contribui la crearea unei societăți cu indivizi responsabili social și având comportament filantropic, interesați de dezvoltarea comunității lor și care să promoveze o colaborare echilibrată, respectuoasă și în beneficiu mutual între persoane, sectorul non-profit, mediul de afaceri și instituțiile publice.
Federația susține 19 fundații comunitare însumând peste 7000 de proiecte și 35 de milioane de lei în investiții comunitare. În prezent mai bine de 52% din populația României are acces la o fundație comunitară și rețeaua este în continuă creștere. Mai multe detalii puteți găsi pe https://ffcr.ro/.
–
𝐃𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐅𝐮𝐧𝐝𝐚ț𝐢𝐚 𝐂𝐨𝐦𝐮𝐧𝐢𝐭𝐚𝐫ă Ț𝐚𝐫𝐚 𝐅ă𝐠ă𝐫𝐚ș𝐮𝐥𝐮𝐢
Fundația Comunitară Țara Făgărașului s-a constituit legal ca organizație non-guvernamentală în iunie 2013. Ca organizație independentă, fundația se poziționează echidistant față de firme, instituții sau formațiuni politice din comunitate. FCTF funcționează ca un mecanism de identificare a nevoilor, dar și a oportunităților, propune strategii, creează mediul pentru sprijinirea și dezvoltarea comunității și urmărește în activitatea sa beneficiul public. Rolul FCTF este acela de a stimula rolul filantropic, de a aduce împreună resurse locale și naționale, în vederea strângerii de fonduri private pentru a susține proiecte din Țara Făgărașului.
Fundația Comunitară Țara Făgărașului își propune să servească toate comunitățile urbane și rurale din Făgăraș, precum și alte așezări din zonele adiacente. Numărul de locuitori care pot beneficia de asistența și programele Fundației este estimat la 145.000 de persoane. Orașele și satele pe care le servește FCTF sunt: Beclean, Bunesti, Căța, Cincu, Comăna, Drăguș, Dumbrăvița, Făgăraș, Hârșani, Hoghiz, Homorod, Jibert, Lisa, Mândra, Părău, Poiana Mărului, Racoș de Sus, Șercaia, Șinca, Șinca Nouă, Șoarș, Ticușu, Ucea, Ungra, Victoria, Viștea, Voila și Zărnești. Mai multe detalii puteți găsi pe https://fundatiactf.ro/.
–
𝐃𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐅𝐮𝐧𝐝𝐚ț𝐢𝐚 𝐂𝐨𝐦𝐮𝐧𝐢𝐭𝐚𝐫ă 𝐕â𝐥𝐜𝐞𝐚
Fundația Comunitară Vâlcea a intrat în familia fundațiilor comunitare din țară în iulie 2019. Este o instituție locală care își propune să restabilească încrederea și cooperarea dintre toate rotițele comunității, să ofere resurse, să inspire și să mobilizeze: ONG-uri, grupuri de iniţiativă, companii, persoane fizice, instituții administrative – contribuind astfel la dezvoltarea comunității vâlcene.
Misiunea fundației este să fie un reper în societatea vâlceană, un partener dinamic care sprijină iniţiativele locale prin conectarea resurselor cu proiecte de dezvoltare a comunităţii. Fundația Comunitară Vâlcea intenționează să servească toate comunităţile urbane şi rurale din județul Vâlcea, iar numărul de locuitori care pot beneficia de asistenţa şi programele Fundaţiei este estimat la 370.000 de persoane. Mai multe detalii puteți găsi pe https://fundatiacomunitaravalcea.ro/.
–
𝐃𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐀𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚ț𝐢𝐚 𝐋𝐚 𝐁𝐥𝐨𝐮𝐬𝐞 𝐑𝐨𝐮𝐦𝐚𝐢𝐧𝐞 𝐈𝐀
Asociația La Blouse Roumaine IA a fost fondată în 2016 pentru a sprijini eforturile comunității online La Blouse Roumaine de a promova, proteja și valoriza IA, cămașa, portul și textilele tradiționale românești, în context universal și contemporan.
În 2013 comunitatea La Blouse Roumaine a inițiat Ziua Universală a Iei, pe 24 iunie, odată cu sărbătoarea Sânzienelor și a Sfântului Ioan de vară, conectând români de pe 6 continente, 50 de țări și peste 100 de localități în jurul iei și patrimoniului cultural. În 2017 Asociația a demarat campania internațională Give Credit ce militează pentru recunoașterea originii culturale și promovarea cooperării etice și sustenabile între artizani și industriile creative globale.
Misiunea Asociației La Blouse Roumaine IA este de contribui la dezvoltarea și progresul comunităților românești din țară și din afara granițelor, prin prezervarea patrimoniului cultural, revalorizarea cunoașterii tradiționale și stimularea creativității locale și a design-ului cultural. Mai multe detalii puteți găsi pe www.lablouseroumaine.io.
–
𝐃𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐑𝐨𝐦𝐚𝐧𝐢𝐚𝐧 𝐔𝐧𝐢𝐭𝐞𝐝 𝐅𝐮𝐧𝐝
Romanian United Fund is Diaspora’s Fundraising Platform. We are a truly unique and purely philanthropic institution (100% of donations are transferred to our recipient projects). We are committed to raising funds for impactful organizations (called Community Partners) and to financing projects that make a difference in the lives of Romanians. In the process, we hope to bring together the Romanian Diaspora and create a precedent of cooperation and hope.
Read more about RUF’s Community Partners and Fundraising Guidelines on romanianunitedfund.org.