×

In focus – Fundația Comunitară Timișoara

Suntem mândri de diversitatea echipelor care constituie rețeaua Fundațiilor Comunitare din România și vrem să le aducem mai aproape de voi, pentru a le vedea și din altă perspectivă decât cea cu care sunteți deja familiarizați.

De aceea pornim rubrica „Oamenii din comunitate”, care are rolul de a pune în lumina reflectoarelor profesioniștii cu pasiune pentru binele comun și cu impact în comunitățile pe care le deservesc.

Deschidem galeria de portrete cu echipa Fundației Comunitare Timișoara – sau Fetele-de-la-Fundație, după cum li s-a dus vestea în comunitate: Dana, Karo, Oana, Bianca, Nico și Teo. De 7 ani, împreună cu partenerii din mediul privat, organizații, școli, instituții, grupuri de inițiativă și antreprenori, echipa Fundației Comunitare Timișoara construiește programe de impact în comunitate, cu rezultate care vorbesc de la sine: sprijin pentru 300 de proiecte, susținere pentru 175 de ONG-uri și grupuri de inițiativă și investiții de peste 7.000.0000 lei în Timișoara și zona de Vest (TM, CS, AR).

 

O echipă puternică, formată din Fetele-de-la-Fundație   

Studiile arată că femeile sunt mai puternice când au o gașcă a lor de fete pe care să se bazeze. Echipa timișoreană este cunoscută în comunitate sub denumirea de „fetele-de-la-Fundație”: Dana, Oana, Bianca, Nico și Karo.

Dana (Daniela Chesaru) e directorul executiv și în Fundație a făcut de toate, însă în ultimii ani se dedică în special dezvoltării filantropiei, face fundraising, dezvoltare de fonduri, business management și rapoarte financiare.

Dana a început să lucreze la fundație încă din 2015, când era parte din grupul de inițiațivă și de atunci e conectată permanent cu fundația. Se ocupă de dezvoltarea parteneriatelor, de gestionare bugete, HR, strategie, fundraising și dezvoltarea de fonduri. În afara sferei profesionale, Dana e pasionată de autorii barcelonezi și sud americani, îi place să se miște pe ritmuri  latine, dar îi plac și jocurile populare de pe la noi – și nu în ultimul rând, îi place să călătorească oriunde și oricând poate.

Bianca Băilă are expertiză pe comunicare şi adus oamenii pasionaţi împreună în jurul educaţiei STEAM, fiind grant manager Ştiinţescu Timişoara şi comunicator programe (Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi Timişoara, Ştiinţescu Timişoara, Timotion). Bianca este pasionată de arta contemporană şi de grădinărit urban, dar şi de oraşul Timişoara în toată complexitatea lui, mai ales acum, în 2023, când e atât de provocat de arta contemporană.

Oana Petrescu a început lucrul la fundație cu bazele de date din Salesforce și tururile Talk the Walk. A continuat cu Timotion și alte programe precum Fondul pentru un viitor mai bun, Oxfam, și de curând Fondul RO Bike Valley. În afara job-ului, Oana joacă teatru și acasă și pe stradă, are-n suflet o actriță care șade liniștită și așteaptă să-i crească copilul mai mare ca să poată să revină pe scenă. Între timp, joacă pe scena vieții.

Nicoleta Trifan s-a alăturat echipei din 2021, fiind inițial într-o organizație ce a beneficiat de sprijinul Fundației. În 2021 a preluat un program de activism civic, iar acum este grant manager pe programul RO Bike Valley. De asemenea, este implicată și în programe precum Bine360, Sportul pentru toți și  Era Zero. Zero Acidente. Zero Emisii. Nico e pasionată de patrimoniu, îi place istoria caselor vechi și arhitectura de odinioară, dar și gastronomia și gusturile atât de diverse din tot Banatul. Ea face parte dintr-o organizație care protejează patrimoniul Banatului.

Karola Kalapati a început ca voluntar în 2017 în cadrul primei ediții Timotion în care s-a implicat, iar din februarie 2022 face parte din echipa FCTM. Este implicată în programe precum Timotion, Sportul pentru toți, RO Bike Valley și Bine360. Karo este pasionată de fotografie, îi place să savureze o bere bună (ceea ce a îndreptat-o spre experiența de a face bere), îi plac plimbările cu bicicleta și poveștile cu sufletele dragi.

Teodora Borghoff este parte din echipa FCTM încă de la începuturi, este membru fondator, a fost membru în Consiliul Director, iar din 2021 a intrat în echipa executivă în rolul de Director programe și a ajutat la dezvoltarea designului programelor RO Bike Valley sau Era Zero, respectiv a fost un mentor pe dezvoltare comunitară pentru echipă.

Proiecte de suflet

Echipa Fundației Comunitare Timișoara ne-a spus că e dificil de ales dintre cele 78 de proiecte susţinute doar în anul care a trecut – și consideră că „utilitatea muncii noastre se vede mai ales în procesele de lucru cu comunitatea şi în oamenii care s-au activat motivaţi de oportunităţile oferite de programele noastre de finanţare şi care au prins aripi și acum se desfășoară pe termen lung. ” 

Motto-ul echipei, sursa motivației de zi cu zi și câteva detalii surprinzătoare

Cu un motto precum „E ușor să facem bine!”, membrii echipei Fundației Comunitare Timișoara își iau energia din comunitatea în care simt că pot să facă diferența.

În cuvintele lor, motivația vine de la „oamenii din jurul nostru. Statistic le spunem „beneficiari”, dar sunt mult mai mult decât atât. Sunt copiii care fac pentru prima dată un experiment sau învață să își repare bicicleta, sunt cei care se pun în mișcare pentru a dona pentru o cauză, sunt tinerii super inteligenți pe care îi impulsionăm să inoveze, sunt profii care plâng de fericire când văd că se renovează sala lor de sport.” 

Ce este interesant la componența echipei este faptul că fiecare membru a făcut parte din programele fundației înainte de a fi efectiv angajat – fie din postura de voluntar, fie din postura de grantee.

Spirite aventuroase sau personalități calculate?

Am vrut să aflăm de la echipa timișoreană cine din echipă ar răspunde pozitiv provocărilor și cine ar aborda situația mai calculat în cazul unei situații neprevăzute. Mai în glumă, mai în serios, se pare că răspunsul este „Dana și Dana”. În realitate, în echipă fiecare gestionează la un moment dat aventuri neprevăzute, pe programele de care este responsabilă. Dana este într-adevăr cea care face calculele cele mai riguroase de tip cost-beneficii, dar emoţiile create în jurul oamenilor și al cauzelor lor nu o ocolesc nici pe ea.

Starea comunității timișorene – unde ne aflăm și ce urmează? 

Rețeaua Fundațiilor Comunitare din România este foarte diversă și se confruntă cu provocări specifice, așa că ne-am propus să luăm pulsul la nivel local și să aflăm unde simte echipa timișoreană că ar fi nevoie de mai multă implicare (inclusiv din punctul de vedere al finanțatorilor) în comunitatea pe care o deservește.

În acest context, echipa Fundației Comunitare Timișoara simte că avem de-a face cu o „etapă în care societatea civilă este cam obosită și trebuie să identificăm noi lideri și oameni cu inițiativă care să aducă un plus de prospețime și forță sectorului neguvernamental. Cel mai fragil domeniu din comunitate rămâne educația. Starea educației, de la motivația profesorilor și a elevilor, la problemele infrastructurii școlare cu școli neprimitoare și chiar urâte și neadaptate vremurilor noastre nu pot atrage și menține elevii.” 

X