×

Aprilie – luna inițiativelor de mediu

Fundația Comunitară Mureș și Fundația Comunitară Oradea, sub umbrela Federația ”Fundațiile Comunitare din România”, cu sprijinul Romanian United Fund, lansează azi campanii de fundraising pentru proiecte de mediu menite să încurajeze în comunități un stil de viață sănătos, drumuri mai active la școală și atitudini mai responsabile față de mediu și natură.

Fundația Comunitară Mureș va mobiliza fondurile strânse pentru a susține o inițiativă de monitorizare a calității aerului din zonele aferente instituțiilor școlare din Târgu Mureș. Informațiile colectate vor folosi campaniei ”Străzi Școlare”.

Fundația Comunitară Oradea va folosi sumele strânse pentru organizarea unei serii de 12 ateliere al căror scop este de a atrage publicul larg către practici de grădinărit sustenabil, folosirea de materiale tip eco-friendly și pentru a promova importanța insectelor, păsărilor și a biodiversității.

Fundația Comunitară Mureș: Strop de AER – Străzi Școlare

STROP de AER este un proiect civic prin care s-a inițiat construirea unei rețele de monitorizare a calității aerului în Târgu Mureș. Față de cei 14 senzori deja instalați în diferite puncte cheie din oraș care colectează și transferă date 24/24h, echipa intenționează să instaleze 40 de noi senzori în 10 zone diferite lângă instituții școlare, un sonometru pentru a măsura nivelurile de zgomot, dar și un aparat mobil omologat de testare a calității aerului pentru a măsura calitatea aerului în jurul grădinițelor, școlilor, liceelor.

Mai departe, rezultatele din cadrul proiectului ”STROP de AER” vor fi integrate și complementare în dezvoltarea programului Străzi școlare (School Streets), cu scopul principal de a limita accesul mașinilor pe străzi unde se află instituții școlare în intervalele orare în care vom descoperi perioade de vârf ale poluării aerului și fonice. Schema este menită să încurajeze un stil de viață mai sănătos și drumuri mai active la școală. Modelul Străzilor școlare este folosit în diverse comunități la nivel internațional, precum în Marea Britanie sau în SUA.

Proiectul este o continuare și un mix a două proiecte majore pe care Fundația Comunitară Mureș le implementează: STROP de AER  și MureșMobil – un proiect de promovare a mijloacelor de transport sustenabil, ”verde”.

Mai multe informații despre campania STROP de AER la nivel național puteți găsi aici, iar pentru cea din Târgu Mureș aici.

Puteți susține această cauză printr-o donație aici.

Fundația Comunitară Oradea: Școala din parc

Fundația Comunitară Oradea a început în primăvara anului 2020 în parteneriat cu primăria Oradea un proiect de dezvoltare comunitară în Parcul Libertății din oraș, axat pe acțiuni pentru conservarea mediului și angajament civic. Proiectul reprezintă un mix tematic de dezvoltare durabilă caracterizat de activități de plantări, îngrijirea parcului, ateliere artistice și campanii de conștientizare despre importanța protecției mediului.

Fundația Comunitară Oradea își dorește să continue activitățile prin lansarea unei serii de 12 ateliere împărțite în 6 tematici, între lunile mai – octombrie 2021, în parteneriat cu ONG-ul local Grund Community, specializat în activități de grădinărit.

Cu toții ne dorim să avem indivizi mai responsabili cu mediul, copii care să poată interacționa mai mult cu natura, mai puțină risipă și mai mult respect pentru natură. Proiectul contribuie la dezvoltarea acelor valori și atitudini care stau la baza unei societăți sustenabile, prin educație, în mod interactiv și aplicat.

Scopul proiectului este de a atrage publicul larg către practici de grădinărit sustenabil și folosirea de materiale tip eco-friendly. Ne așteptăm de asemenea să mărim nivelul de conștientizare față de importanța insectelor, păsărilor și importanța biodiversității. Acest proiect este unul dintre multele inițiative la care lucrăm în Parcul Libertății din Oradea pentru a dezvolta comunități de practică, conectare și împărtășire față de activități și stiluri de viață sustenabile și în armonie cu natura.

Puteți susține această cauză printr-o donație aici.

 

 

_________________

Despre Fundația Comunitară Mureș aduce împreună oamenii și companiile care doresc binele comunitar, mobilizând comunitatea pentru implicare. Câteva din principiile ce stau la baza funcționării fundației este de a stimula spiritul filantropic și acțiunile de dezvoltare comunitară din regiune.

Bazele Fundației Comunitare Mureș au fost puse de un grup de nouă tineri care și-au dorit ca împreună să reușească să implice companiile, oamenii, dar și tinerii din oraș în dezvoltarea comunității în care trăiesc. Totul a început în 2010, pentru ca în 2011 grupul de inițiativă să se formeze legal sub forma unei fundații comunitare și să organizeze și primele sale evenimente de strângere de fonduri.

Încă de la înființare, Fundația Comunitară Mureș a promovat mersul pe bicicletă, nu doar ca mod de transport, ci și ca stil de viață. În 2015, fundația a mobilizat comunitatea bicicliștilor în cadrul evenimentului „Pedalează pentru un scop bun” și a strâns fondurile necesare pentru pornirea Academiei Velo – cursuri de educație rutieră pe bicicletă, pentru adolescenți cu vârste între 14-18 ani. Încă de atunci, fundația se implică în diverse proiecte ce susțin dezvoltarea și implementarea unui transport sustenabil în Târgu Mureș. Mai multe detalii puteți găsi pe https://www.fcmures.org/.

Despre Fundația Comunitară Oradea își propune îmbunătățirea vieții locuitorilor din județul Bihor prin mobilizarea și distribuirea de resurse pentru inițiative locale. Încă de la fondare, din 2013, susținem interesele filantropice ale donatorilor – persoane fizice și juridice, gestionând fonduri private, pe care le direcționăm spre nevoile comunității, sub formă de granturi și burse. Facem acest lucru posibil prin încurajarea spiritului filantropic și de responsabilitate socială al organizațiilor neguvernamentale, companiilor și persoanelor fizice, grupurilor de inițiativă, cu scopul de a răspunde nevoilor mereu în schimbare ale comunității. Mai multe detalii găsiți pe: https://fundatiacomunitaraoradea.ro/index.php

Despre Federația Fundațiile Comunitare din România (FFCR) a fost fondată în 2012 și are rolul de a reprezenta la nivel național interesele fundațiilor comunitare din România care adoptă, respectă misiunea, obiectivele, principiile și standardele FFCR. Obiectivele sunt de a cultiva și dezvolta filantropia strategică la nivel local; de a susține actorii interesați să investească în comunitatea lor; de a contribui la crearea unei societăți cu indivizi responsabili social și având comportament filantropic, interesați de dezvoltarea comunității lor și care să promoveze o colaborare echilibrată, respectuoasă și în beneficiu mutual între persoane, sectorul non-profit, mediul de afaceri și instituțiile publice.

Federația susține 19 fundații comunitare însumând peste 7000 de proiecte și 35 de milioane de lei în investiții comunitare. În prezent mai bine de 52% din populația României are acces la o fundație comunitară și rețeaua este în continuă creștere.  Mai multe detalii găsiți pe ffcr.ro.

Despre Romanian United Fund

Romanian United Fund (RUF) is Diaspora’s Fundraising Platform. RUF is a truly unique and purely philanthropic institution (100% of donations are transferred to our recipient projects).

RUF is committed to raising funds for impactful organizations (called Community Partners) and to financing projects that make a difference in the lives of Romanians. In the process, we hope to bring together the Romanian Diaspora and create a precedent of cooperation and hope.

Read more about RUF’s Community Partners and Fundraising Guidelines on romanianunitedfund.org.

100% of your donation goes directly to the charity.

X