Luna aceasta sărbătorim 12 ani de la înființarea Federației Fundațiile Comunitare din România (FFCR), un prilej de a reflecta asupra impactului pe care îl generăm împreună din 2012 și de a celebra oamenii extraordinari care stau în spatele acestei mișcări naționale de transformare a comunităților.
De 12 ani, ne bucurăm să aducem împreună resurse, know-how, pasiune și inspirație printr-o rețea de #OameniDeBine – începând de la echipele Fundațiilor Comunitare și ale Federației, până la partenerii, sponsorii, donatorii, mentorii și voluntarii care ne sunt alături în misiunea de a construi comunități conștiente, generoase, incluzive și durabile.
#OameniDeBine
Prin implicarea și energia tuturor celor care au fost și sunt parte din mișcarea Fundațiilor Comunitare, rețeaua noastră a derulat sau sprijinit până în prezent peste 9400 de proiecte și a mobilizat peste 86 de milioane de lei în investiții în comunități. Programele rețelei sunt prezente în 30 din cele 41 de județe din România, și continuăm să ne extindem spre noi comunități.
Programele rețelei în 2023
Doar în 2023, echipele din rețeaua fundațiilor comunitare au derulat peste 120 de proiecte și programe, cărora li s-au adăugat 3 programe naționale, coordonate de FFCR, care au pus în legătură oamenii care vor, pot și știu să facă bine, și au mobilizat resurse pentru transformarea comunităților din România.
Principalele domenii de acțiune ale rețelei au fost:
- Educație. În 2023, peste 60 de programe și fonduri ale Fundațiilor Comunitare au susținut educația, dezvoltarea și implicarea copiilor și a tinerilor, prin fonduri tematice, fonduri de burse, hub-uri sau programe filantropice care au activat comunitățile în sprijinul inițiativelor educaționale.
- Mediu și revitalizare urbană. Comunitățile mai bune sunt cele în care ne place să trăim. În 2023, Fundațiile comunitare au susținut prin peste 50 de programe și fonduri inițiative de mediu și revitalizare urbană care au activat comunități de toate vârstele pentru un viitor mai bun.
- Social și sănătate. De la fonduri dedicate la evenimente sportive filantropice, platforme de peer to peer fundraising sau cercuri de donatori, în 2023, prin 25 de programe și fonduri, Fundațiile Comunitare au coagulat resurse din comunitate pentru a genera impact pozitiv în domeniul sănătății sau a susține proiecte de integrare, mediere sau intervenție în comunități vulnerabile.
- Capacitarea organizațiilor, liderilor și grupurilor de ințiativă. Fundațiile Comunitare sprijină implicarea și inițiativele locale pentru a crea o platformă de dezvoltare a comunităților pe termen lung. În 2023, 48 de programe derulate de Fundații au susținut creșterea capacității oganizațiilor și liderilor locali, precum și încurajarea și recunoașterea celor care transformă comunitățile în bine.
- Reziliență și răspuns de urgență. Resursele și eforturile coagulate eficient sunt esențiale în cazul situațiilor de criză. În 2023, 10 programe derulate de Fundațiile Comunitare au mobilizat comunitățile în sprijinul refugiaților din Ucraina, dar și pentru inițiative de pregătire și răspuns în cazul unor situații de urgență precum cutremure sau dezastre naturale.
Toate acestea nu ar fi fost posibile fără rețeaua extraordinară de #OameniDeBine pasionați, alături de care ne sprijinim, învățăm, gândim și acționăm împreună.
Chapeau bas și la mulți ani mișcării Fundațiilor Comunitare din România!
Află mai multe despre programele derulate în rețeaua Fundațiilor Comunitare în 2023
Vezi cel mai recent raport anual FFCR