20 de organizații locale au beneficiat, timp de aproape 10 luni, de sprijin organizațional, psiho-emoțional și financiar pentru a se dezvolta în echipe puternice, reziliente și capabile să susțină pe termen lung persoanele afectate de război.
Acest lucru a fost posibil prin programul Bine360 „Developing a strong network of organizations working with refugees in Romania”, derulat în ultimul an de către FFCR și Fundațiile Comunitare București, Brașov, Iași, Oradea și Timișoara, cu un buget de 800,000 Eur din partea People in Need.
Bine360 a inaugurat un model complex și strategic de a susține organizațiile care lucrează cu persoane afectate de război și care sunt expuse zi de zi încărcăturii emoționale. Pe lângă granturile obținute, organizațiile au avut oportunitatea să-și dezvolte capacitatea, să se profesionalizeze și să inițieze procese de gândire strategică, iar FFCR și fundațiile comunitare au construit o metodologie de capacity building cu care să sprijine și alte organizații din România, în anii ce urmează. Susținând creșterea și suportul emoțional al oamenilor din organizații punem umărul la cultivarea unor echipe mai coezive și mai motivate să susțină pe termen lung proiecte semnificative în comunități.
Descoperă în raportul de program ce a însemnat Bine360 în fiecare din cele 5 comunități pentru toate organizațiile implicate.
Gânduri din partea finanțatorului
Guillermo Llinás, Country Director, People in Need Moldova, ne-a împărtășit câteva gânduri din experiența Bine360.
În opinia ta, care este valoarea pe care a adus-o programul BINE 360?
Programul BINE 360 a venit într-un context dificil și fără precedent pentru societatea civilă din România generat de criza refugiaților din Ucraina, iar ONG-urile necesitau suport și adaptabilitate pentru a face față unei situații necunoscute până atunci. Astfel, programul a avut o abordare holistică pentru sprijinirea a 20 de organizații locale din 5 orașe în lucrul lor cu refugiații ucraineni, prin acțiuni ca: acordare de finanțare pentru organizațiile locale care să le acopere nevoile imediate într-o perioadă epuizantă (creștere bruscă a numărului de beneficiari, redimensionarea și redifinirea activităților/serviciilor), granturi pentru activități specifice destinate refugiaților ucraineni, capacity-building pentru dezvoltarea organizațiilor și oferirea de suport psiho-social pentru echipele acestora.
BINE 360 e despre organizații, dar și despre oamenii ce le formează, e despre cum devenim mai buni în ceea ce facem, învătand și cooperând, și nu în ultimul rând, despre cum ajutăm refugiații ucraineni privind cu grijă nevoile lor specifice, valorificându-ne potențialul și beneficiind de resursele potrivite pentru a consolida și multiplica BINELE.
Care sunt principalele concluzii care au reieșit din această colaborare și cum se conturează în viitor proiectele pe care le-ați susținut?
Colaborarea a fost un proces de învățare reciprocă, care s-a bazat pe adaptabilitate și o evaluare constantă a necesităților, în urma căreia ni s-a confirmat cât de crucială este consolidarea și oferirea de suport adecvat organizațiilor locale, precum și dezvoltarea continuă a capacităților acestora. În acest sens, People in Need Moldova a lansat de curând un proiect adresat către 18 ONG-uri, 10 din România și 8 din Moldova, care își continuă activitatea de sprijinire a refugiaților ucraineni.
Având un focus pe dezvoltarea capacităților organizațiilor, precum și pe creșterea cooperării transfrontaliere între organizațiile participante din cele două țări, proiectul va derula activități care includ vizite de studiu, schimburi de experiență, acțiuni de networking, ateliere și traininguri cu tematici specifice, bazate pe o abordare participativă și incluzivă.
Fonduri de urgență în 2022
În 2022, Fundațiile Comunitare au coagulat resurse de peste 7,4 milioane de lei pe care le-au canalizat în programe și platforme de suport adresate persoanelor afectate de război și în creșterea capacității organizațiilor care lucrează cu acestea.